incredere in sine
Spiritualitate

Cum să sporești încrederea în sine. Pași concreți prin care să te simți mai bine cu tine

Pentru multe femei încrederea în sine este o călătorie lungă, atât de lungă încât au abandonat ideea că vor ajunge vreodată la destinație, însă, dacă vă spun câte lucruri minunate se pot transforma în viața voastră în momentul în care vă veți simți bine cu sine, atunci poate veți fi motivate să continuați călătoria.

Aceasta este o călătorie de descoperire de sine, căci, cum să te simți bine cu tine când nici măcar nu știi cine ești? Nu este suficient să ne privim în oglindă pentru a ne analiza prin introspecție, ca să aflăm cine suntem. Și nu, nu eșecurile, minusurile și defectele pe care le vezi sau ți le imaginezi te reprezintă, aceea nu ești tu. Desigur că societatea ne învață să ne acceptăm așa cum suntem, ca și cum, știm că avem anumite probleme, dezechilibre, și ne acceptăm pe noi cu ele cu tot. Oare, așa este? Oare nu suntem învățate, de fapt, să ne privim cu ochi critici, să avem constant impresia că nu suntem suficient de bune, deturnându-ni-se atenția de la esența noastră?!

Putem ajunge la esența noastră, putem ajunge să ne simțim atât de bine cu noi înșine, dacă învățăm să ne ascultăm intuiția, dacă învățăm să ne ascultăm corpul despre nevoile pe care le are și dacă învățăm să ne iubim.

Iubirea de sine este cheia ce deschide poarta către esența noastră divină. Cunoașterea de sine este magică, căci înțelegându-ne mai bine ne putem crește încrederea în noi, auto-compasiunea și, în final, putem ajunge la acea forță primordială, ce este cu noi dintotdeauna, dar pe care am uitat-o … aceasta este dragostea de sine.

Există căteva metode prin care poți începe să te iubești pe tine:

1. Fii Răbdătoare Cu Tine. La fel cum îți dai credit pentru ceva ce ai făcut, dă-ți o pauză și ai toleranță atunci când nu ai făcut ceea ce-ți doreai.

2. Încetează Să-ți Mai Faci Griji. Grijile nu fac altceva decât să te blocheze și mai mult, în situația în care te afli, să-ți ia energia și să te oprească să acționezi.

3. Fă Ceea Ce-ți Place. Trăiește-ți viața ca și când te afli în vacanță. Îți place să alergi, trezește-te cu jumătate de oră mai devreme și aleargă. Nu te opri în tot felul de scuze și blocaje pentru a nu face ceea ce te relaxează și te face fericită. Depășește barierele și acționează!

4. Nu Te Mai Eticheta. Renunță să te mai numești ”leneșă” sau ”proastă” sau oricum altcumva și folosește atribute pline de compasiune și dragoste despre Cine Ești Tu.

5. Conectează-te Cu Viața Ta. Alege să fii într-o relație autentică, adevărată cu viața și cu experiențele tale. Încetează să-ți mai spui că ceea ce ți se întâmplă este din cauza sistemului, celorlalți, societății sau oricui altcuiva numai ție nu. Tu răspunzi de mersul vieții tale, de felul în care o privești și alegi să faci lucrurile.

6. Fă O Listă Cu Oamenii Pe Care Îi Admiri Și De Ce. Apoi amintește-ți că tu poți admira în ceilalți doar ceea ce există deja în tine (oricât de bine ascuns este). Menține-te în starea lucrurilor pe care le admiri și fii ceea ce admiri la ceilalți. E suficient doar să-ți propui.

7. Oferă Iubire. Iubește-i pe ceilalți nu pentru ceea ce sunt ei ci, pentru ceea ce ești tu.

8. Ascultă-te Și Ai Încredere În Intuiția Ta. Renunță la cuvântul ”trebuie”. Nimic nu trebuie decât dacă așa îți spune intuiția.

9. Fă Pace Cu Corpul Tău. Stai (dezbrăcată) în fața oglinzii și fă pace cu corpul tău care este casa a Ceea Ce Ești Tu Cu Adevărat. Privește-te și spune-ți cât ești minunată, fabuloasă și specială ești tu.

10. Cine Ești Tu? Fă o listă cu toate lucrurile despre Cine Ești Tu și pentru care ești recunoscătoare.

11. Apreciază-te! În fiecare seară, înainte de culcare, când deja ești în pat, spune corpului tău și ție cât de mult le apreciezi.

12. Lucruri Pe Care Le Iubești. Înconjoară-te de lucruri pe care le iubești și care-ți dau o stare de bine. De exemplu, fotografii ale celor pe care-i iubești, memento-uri despre evenimente fericite din viața ta, etc.

13. Acceptă-ți Și ”Minusurile”. Enumeră într-o listă 7 motive pentru care, cele mai grele provocări ale vieții tale, nereușitele și ”calitățile” pe care nu le iubești la tine, în esență, au fost lucruri minunate pentru tine și experiența ta.

14. Iartă. Apoi, iartă-te pentru că nu le-ai văzut mai devreme (pe cele de la pct.13). Iartă tot și pe toate câte ți s-au întâmplat.

15. Conectează-te Cu Mâncarea. Mestecă mâncarea încet, savurează fiecare aromă a ei și concentrează-te pe beneficiul pe care această hrană ți-l aduce.

16. Sport cu Zâmbet. Renunță la exercițiile fizice care nu te fac să zâmbești. Mergi la sala de gimnastică doar dacă asta te reconfortează. Dacă nu, alege alte activități care te fac să te simți bine: mergi cu bicicleta, cu rolele, etc. Nu facem sport pentru că așa trebuie, ci pentru că ne place ceea ce facem.

17. Limitează-ți Consumul De Știri. Este în regulă să fii bine informată dar, oare, chiar ai nevoie să știi câte accidente s-au produs, cum mai merge criza sanitară și ce se mai întâmplă cu războiul din nu știu ce regiune? Tu ai puterea de decizie pentru a găsi echilibrul vizavi informațiile pe care vrei să le vezi. Nu este nevoie să urmărești trei buletine de știri într-o zi. Dacă te gândești mai bine, probabil că unul este suficient.

18. Eliberează-te. Renunță la 80% din tot ceea ce este irelevant și focusează-te pe ceilalți 20%. Vei fi mult mai productivă și vei acumula mai puțină energie negativă și toxine emoționale.

19. Fii Tu Cu Tine. Petrece zilnic timp în meditație sau rugăciune ori liniște.

20. Gândește-te La Lucruri Care Îți poți Face Viața Mai Ușoară – apoi, fă-o. Oricare ar fi ele, fă-le o prioritate. Poți, de exemplu, să-ți cumperi un calculator care să te ajute într-o activitate anume, o bicicletă pentru a te deplasa mai ușor sau orice altceva ce ți se pare util pentru tine.

21. Scrie-ți O Scrisoare De Dragoste. Nu contează cât de lungă sau scurtă este. Important este să așterni pe hârtie modurile în care te iubești și motivele pentru care o faci. Citește-o în fiecare zi.

22. Eliberează-te De Perfecțiune. Dacă tu te ”străduiești” mereu pentru ceva, acesta nu este deloc un mod de a trăi; în acest fel poți doar să deschizi ușa pentru monologul negativ pe care ți-l dedici. Tu ești TU și, așa cum ești, ești suficientă – chiar în acest moment, chiar așa cum ești.

23. Fă Ceva Doar Pentru Tine. Este minunat atunci când faci tot felul de chestii pentru cei din jur dar este și mai minunat atunci când faci ceva doar pentru tine. Atunci când tu ești singura care beneficiază de toată atenția ta.

24. Cântă. Fredonează o melodie. Cântă la un instrument. Creează un ritm nou. Permite vibrației muzicii să-ți umple sufletul.

25. Fii Sinceră Cu Tine. Dacă tu încerci să fii cineva care nu ești de fapt, este foarte ușor să aluneci către monologul negativ pentru că, în felul acesta, tu nu poți da tot ce ai mai bun. Tu ești cea mai bună replică a ta. Lasă la o parte tot ceea ce nu te reprezintă și fii cea mai bună versiune a ta. Doar tu poți fi astfel așa că fă-o cât mai bine și iubește felul în care o faci.

Pentru că iubindu-ne pe noi devenim mai capabile să-i iubim cu adevărat pe ceilalți, dăruindu-ne nouă căpătăm generozitatea de a dărui necondiționat și altora, având dragoste și lipsă de judecată pentru noi înșine vom reuși să construim o lume în care să ne acceptăm mai mult, să trăim mai conștient și responsabil, să fim mai puțin înclinate să ne judecăm aspru și să împărțim totul în alb și negru. Cred că dragostea autentică, profundă, de sine este cel mai bun antidot pentru egoism, pentru ură, pentru invidie, pentru lăcomie și pentru tot ce mai urât pe lumea asta. Un om care se iubește  pe sine necondiționat nu are niciun motiv să calce în picioare pe nimeni, nici o justificare să ia ceva ce e al altuia. Astfel de oameni conștienți de propria măreție nu mai au nevoia de a se lăuda, de a râvni la ce au alții, de a asupri, jigni, umili, demonstra că ei sunt mai presus.  Și nici nu mai au nevoia de a-și plânge de milă, de a se auto-victimiza, de a critica, cârcoti și de a-și face viața cu tot dinadinsul nefericită.

Toate acțiunile pe care le faceți, toate procesele mentale și emoționale pe care le angrenați, e bine să aibă ca și scop final descoperirea de sine, căci doar așa vă veți putea simți bine cu voi înșivă. Și, ajuntându-i și pe ceilalți să se descopere pe sine și să se iubească pe sine, veți realiza mari progrese în propria călătorie, și veți observa cum deveniți persoane mai blânde, mai bune, și mai iubitoare în relația cu propria persoană.

Există un mare obstacol în conștiința multor oameni, un obstacol care devine o frână uriașă în calea regăsirii dragostei de sine. Obstacolul este cultul vinovăției, convingerea adânc înrădăcinată (parțial provenită din religie, parțial din dogme transmise pur și simplu inconștient din generație în generație) că dragostea de sine este o dovadă de trufie, de narcisism, că este un păcat.

Avem convingerea că a ne iubi pe noi este egoism, lipsă de modestie, înfumurare. Privim în jurul nostru și observăm oameni mânați în viață de aroganță și un sentiment disproporționat al propriei importanțe și ne promitem că nu vom fi niciodată ca ei. Confundăm aroganța lor cu un exces de iubire de sine și ne străduim să fim noi cât mai umili, ca și cum auto-critica și nefericirea perpetuă ar fi un soi de antidot la trufie. Nu ne gândim că poate e exact invers – aroganța e un simptom al unei profunde lipse de iubire de sine autentice.

Cel mai mare cadou pe care îl puteți face propriei ființe este credința în propriile forțe și convingerea că dragostea și smerenia sunt perfect compatibile.

Datorită educației ce se perpetuează de generații, femeile nu au fost lăsate să se cunoască, să își descopere frumusețea și creativitatea. Foarte multe femei trăiesc sentimente de neîncredere, de insecuritate, au câteodată sentimentul că au pierdut busola interioară a propriilor valori și se luptă inutil să își găsească orientarea undeva în exterior. Multe femei se simt vinovate pentru s-au iubit pe ele însele.

A venit vremea acum să știți dragi femei, că sunteți responsabile pentru propria viață, că puteți face orice vă propuneți dacă sunteți suficient de disciplinate, că succesul sau eșecul sunt rezultatul eforturilor voastre personale, și nu al valorii voastre ca și om, care rămâne mereu neschimbată.

Să știți că meritați iubire, iar dragostea de sine este o datorie pe care o aveți față de propria persoană și ea vine la pachet cu responsabilitatea totală pentru propriile acțiuni și alegeri.

Păstraţi-vă inimile deschise şi permiteți să fiți atinse de Iubirea Divină Necondiționată.

Amintiți-vă că noi creem raiul pe Pământ şi este cea mai frumoasă privelişte a raiului pe care am văzut-o vreodată. Trăiți raiul in inimile voastre, si astfel vă veți menține o vibrație înaltă ce vă deschide oportunități de Lumină în toate acțiunile voastre.

“Viața însăși este magie, iar dacă nu crezi asta, măcar încearcă să o trăiești ca pe ceva magic.” Albert Einstein

Simțiți magia din voi, bucurați-vă de ea și explorați-o!

Lumina și Iubirea să vă ghideze în Călătoria către Sine!